neděle 23. července 2017

Nedělní výlet

Dneska jsme vyrazili na jih - měli jsme namířeno na stařičký hrad - vybrali jsme si tedy Nové Hrady. To Lukáše dost zaskočilo a stále to nemohl pochopit, proč se starý hrad jmenuje Nový. Nicméně do cesty se nám přimotala tvrz Žamberk. 

A udělala dobře - nejdřív jsme se naobědvali, pak se prošli okolo tvrze a nakonec jsme se plni sil u kasy odevzdaně zeptali: "Jak dlouhá je prohlídka?" Věděli jsme totiž, že naši boys nedají víc jak půl hodiny. Odpověď byla zdrcující: "Tak padesát minut." Naštěstí jsou tu ale na děti připraveni a nabídli nám samoprohlídku.

To nafasujete historii tvrze a okolí na papíře (který strčíte do kapsy a už nevyndáte), pak vám ukážou kudy a kam máte jít a zavřou za vámi krásně kovaná vrata. Bezva! Sami na hradě! A k tomu máme klouzací pantofle. 

Tvrz je naštěstí relativně malá, čili jsme to prošli v limitu a vydržely to obě děti a Franta dokonce nic nezničil! A co dál s načatým dnem? Jasně, sklouzneme na ty Nové Hrady, je tam primissimo cukrárna. Nabízejí tam kávičku se zmrzkou. My se spokojili se zmrzlinou. Lukáš vydyndal tu moji, takže měl dvě, což vedlo k jasnému závěru - ostrému bratrovražednému boji. Franta si svojí borůvkovou odložil k mámě a vrhl se do boje o mojí čokoládovou. Naštěstí Lukyho píchla do prstu vosa a tak se záhy na bojišti rozhostil mír. V cukrárně nám dali kousky ledu, co vypadají jako kalíšky. Lukáš si jeden navlékl na pokousaný prst, druhý do pusy a bylo dobře.

Prošli jsme nádvoří a pak spěchali do kovárny. Tady se nám dostalo přednášky o spiritismu středověkých kovářů a kluci si vyzkoušeli i vopravdický brnění. Jenže do našich údú se začala vkrádat únava a tak Pavla zavelela k návratu a bylo po výletě. 

Franta ještě teď dospává v autě. 



Žumberk

Franta je skutečně model první třídy

Ví, jak se má člověk před objektivem chovat.

Žumberk je skutečně fotogenický objekt.

Těžko říct, zda je lepší tahle fotka, nebo...

...nebo se víc povedla tahle?

Podhled zpoza hráze

Na cimbuří straší dva rytíři.

Tu je ten druhej.

Lukáš: "Proč je tam ta klec? Já chci vyndat ty peníze, co jsou na dně." 

Mistr světa v papučovém bruslení

My zvolili ten kousek gelata

Mám mango, ale tátova extračokoláda je lepší.
Zabavuje se.

Mámo, podrž mi na chvíli mojí borůvkovou.

Brácho, dej mi taky!
Nedám!
A už se perou.

Mámě je to jedno. Krev neteče.

Konečně - u starého Nového Hradu.

Rytíř v kovárně I.

Rytíř v kovárně II.

Nádvoří Nových Hradů

Žádné komentáře:

Okomentovat