úterý 31. prosince 2013

Ledový Silvestr

Na konci roku se objevila inverze a protože 95% obyvatel Budějovic vyráží buď na Kleť, nebo na Dívčák, rozhodli jsme se, že to trochu natáhneme a popojedeme na Lipno. A pro jistotu jsme vzali brusle. A dobře jsme udělali!

To je jízda!

Krasobruslařka
Led byl naprosto fantastický. Úplně čerstvý, krásně tvrdý a skoro bez hrbolů. Do toho svítilo sluníčko, bylo skorem bezvětří a Lipno téměř liduprázdné. Nádhera! 

Led jedna báseň! Však si strejda Honza a teta Hlenka moc pochvalovali!

Nejprve jsme Lukáše nechali se s ledem trochu seznámit. Toho se ujal strejda Honza, který s Lukášem nacvičil excelentní číslo, zvané příznačně "Kolotoč". Pak rychle pro kočár a brusle a vyrazili jsme směr Frymburk.

Takhle končí Kolotoč.
Více je vidět ve videu na konci tohoto zápisu.

Po cestě jsme překročili prasklinu, vedoucí od jednoho břehu k druhému, na které byla voda. Zajeli jsme ke břehu (kde je led pochopitelně ještě slabší, že..) a bez ztráty kytičky tu díru překonali. Na dohled od Frymburku jsme se otočili a mazali zpět. U té samé pukliny jsme viděli nějakou postarší dvojici. Paní nad otevřenou vodou váhala tak dlouho, až se ledová náruč otevřela a ejhle, od pasu dolů byla ve vodě. Její úprk zpět někam k autu, v bruslích po písečné pláži, byl skvělým vrcholem celého čísla.

Fotografování u Frymburka

Nezaváhali jsme a vydali se podél praskliny k druhému břehu, který je celý den ve stínu a tam jsme po tvrdém ledě pokračovali dál. To už ovšem Lukáše přestávalo bavit sezení ve vyhřátém kočáru a chtěl si užít ledu. Tím pádem se naše jízda dost zpomalila, ale pak se ujal řídítek Honza, který s Lukášem udělal adrenalinovou jízdu, na jakou Luky jistě dlouho nezapomene.


V řízení jsme se spravedlivě střídali.

Byl natolik konsternován, že nás nechal jet ještě směrem k Vltavici. Ale nedojeli jsme moc daleko. U přístaviště byla další prasklina, přes celou šíři jezera. Honza to nabral ještě víc ke břehu, přeci jen "co kdyby" - a ono, to vyšlo. Křup a byl po kotník ve vodě.

Honza právě vylévá vodu :-)

Znamení bylo jasné - jdeme na chatu, dáme čaj a sváču a pofrčíme domů. Ale bylo tak krásně a teplo, že nám to nedalo a jen tak v botách jsme ještě jednou zaběhli k vodě. Poseděli jsme u praskliny a naprostým vrcholem dne byl excelentní pád nějakého kluka, který zajel pod vodu až po ramena! Neuvěřitelné, tolik pádů do vody, co Lukáš viděl za jeden den, jsem já neviděl za celý život. 

Nejlepší dítě na světě

Byl to nádherný výlet a vlastně i nádherný rok! Lukáši, hodně štěstí do toho dalšího a do vody moc nepadej, radši koukej na vostatní!

Šťastná a krásná maminka




Žádné komentáře:

Okomentovat