sobota 17. září 2016

Divadelní kašna

Protože se kašna na náměstí v Budějovicích stala zvláštním objektem - je pečlivě uzavřena do stěny z vodovzdorné překližky, nezbylo nám, než na vlastní kůži zkusit, jaký projekt "Vnímání" vlastně je. Autor téhle instalace, pan Jan Šépka popsal celou tu záležitost slovy: 

"Samsonova kašna se přibližně na měsíc ocitne v kruhovém prostoru, který jí jednak bude separovat od samotného náměstí, a zároveň pro ni vytvoří klidné pozadí i intimitu, které tato dominanta nikdy neměla. Kašna se tak ocitne jako šperk v galerii. Kruhový prostor bude přímo propojen cestou se schody s prostorem prvního patra Domu umění, kde se objeví opět kruh, ale v jiných souvislostech. Návštěvník se v prostoru galerie může pohybovat pouze po vymezené kruhové cestě a do volných prostor galerie se vlastně nedostane. Bude vnímat pouze prostor pomocí stropu, který nebude ve vnitřní promenádě instalován. Záměrné odcizení kašny a zvýraznění vstupu do Domu umění oknem je celkovým smyslem projektu. Do zajímavé konfrontace se tak dostávají věci, které spolu zdánlivě nesouvisí."

No to je jasné, tohle jsme museli vyzkoušet!

Pavla a českobudějovická radnice.


Posilněni limonádou a kouskem pečiva z oblíbeného Férkafé, jsme jako velká voda vtrhli do Domu umění na náměstí. V nástupní chodbě jsme se srazili s paní Nonicmoc. Tedy tak nějak se tam všem, kdo ji míjeli, aniž o to stáli, představovala. Po cestě Lukáš vykukoval úzkou štěrbinou a dokonce jsme viděli dvojici mladých dívek, které - nebudete tomu věřit, přešly přes Bludný kámen. To Lukáše trochu vyděsilo, ale neohroženě se hrnul vpřed.


Franta a Černá věž

Mladý milovník současného umění


Pak jsme slezli ze schodů a ocitli se v divadle. Alespoň já měl pocit, jako kdyby kašna byla někde na jevišti a tvořila kulisu k nějaké prazvláštní hře. Akustika prostoru je taky taková podivně zadušená - no musím uznat, nápad je to náramný a rozhodně to stojí za vidění!


Lukáš to taky žere.

Únava z moderní instalace

Děti, musíte k umění prostě dotáhnout.
Třebas násilím!

Většina lidí, kteří o tomhle projektu slyšeli, či jej viděli, se dost důrazně dělí na dvě části:
a)   To je krása
b)   Větší blbost nikdo nemohl vymyslet

Já za nás mohu zodpovědně prohlásit, že jsme áčkaři! A taky teď pevně s Lukášem držíme palce těm dvěma nešťastnicím, které překročily Bludný kámen, aby se dostaly v bezpečí domů. 

(Tady jsou i bezva fotky ze stavby zástěny a jak to celé vypadá zvenku.)


Sice pod mrakem, ale nálada výborná!

Kompletní skvadra z Boršova


Žádné komentáře:

Okomentovat