pátek 1. ledna 2016

Na Silvestra do Krumlova

Protože na Silvestra i na Nový rok bývá nacpáno k prasknutí na dvou-třech obvyklých lokalitách (Kleť, Dívčák, Kluk...), rozhodli jsme se, že si vyrazíme jinam. A protože jsme navíc limitováni tím, co nazýváme "Jindrloden", který je omezen povinnou přestávkou na spaní v době od jedné do čtyř odpoledne, bylo jasné, že k dispozici máme, jako obvykle, pouze dopoledne, tak jak jej chápou běžní lidé.

Prostě Krumlov...

Na Silvestra 2015 se k nám připojil děda František a po krátkém váhání jsme se rozhodli, že si zajedeme do Krumlova, protože - protože to tam známe a líbí se nám tam. Lukáš se vyzbrojil dřevěnou plackou, my ostatní trpělivostí a kolem desáté jsme v překrásném slunečním dni vyrazili. 

Účastník výpravy č. 1 - Lukáš

Účastníci č. 2 a 3 - Pavla a František

A nakonec - účastníci č. 4, 5 a vzadu pobíhá jednička
(Jasně, pětka je autor článku, zrcadlící se v dědových brýlích)


Nejprve jsme navštívili nově otevřené kláštery. Jde o komplex budov, který léta chátral a před pár dny byl znovu otevřen. Z nabízených výstav jsme si vybrali expozici lidského umu. Tam se můžete dozvědět na příkladu slepých brožovaných knižních bloků, jak se ve středověku dělaly knihy, ale uvidíte i strašidla (kostřivci v rakvích a trojhlavý vlk) a spoustu dalších věcí. Popravdě, výstavky jsou poněkud imbecilní, ale klášterní budovy jsou naprosto úchvatné, stejně jako venkovní prostory. 

Krásná Pavla a krásná budova kláštera.

Detail fasády

A zase ten Krumlov...

Ty jsme prošli velmi pečlivě, zahrady nám v tom prosincovém slunci ukázaly přívětivou tvář a protože výstava ryb, na kterou se Lukáš nejvíc těšil, má otevřeno až od května, dali jsme si oběd a po něm kafe a štrůdl, v naší oblíbené kavárně a měli jsme co dělat, abychom to domů stihli před tím, než omladina odkráčí do snové země, čímž pro nás skončil rok 2015.  

Detail fasády II. - Pavla

Luky a jeho medaile

Čepice Lukáš miluje!

Děda Fík

Žádné komentáře:

Okomentovat